2015. október 17., szombat

A csütörtöki rekonzíliumnak az lett az az eredménye, hogy megállapították, ez a kemó nem fogta meg az áttéteket, ezért váltunk egy másikra. Ennek Gemcitabin lesz a neve, monoterápia, tehát egyhatóanyagos, és nem bennfekvősen kell majd kezelésre járnom, csak ambulánsan. A jövő szerdától kezdődően három hétig minden szerdán reggel bemegyek, ott egy székben ülve lecsöpög az infúzió, aztán mehetek haza. A három alkalom után két hét pihenő, majd kezdődik az újabb kör, itt is határozatlan ideig, amíg nem hat. Ha esetleg lenne köztetek olyan elvetemült, aki kedd este megy Debrecenből Pestre és/vagy szerdán délután Pestről Debrecenbe vissza, ne habozzon szólni, szívesen beoszkároznék mellé a kocsiba.

Műtétről egyáltalán nem esett szó, és nem is tudom, végül a doktornőnek sikerült-e beszélnie a sebésszel, illetve a doktornő most ott sem volt csütörtökön. Nem számít, ha műthető, úgyis mondani fogják később. Bizakodó vagyok az új szerrel kapcsolatban, remélem, ez megfogja végre a terjeszkedést. A mellékhatásokat egyelőre nem ismertették részletesen, azt majd jövő szerdán, de állítólag kevésbé okoz hasmenést, ami hát eléggé halleluja lenne, viszont jobban rontja a vérképet. Most amúgy elég sok cinket szedek, mert ez természetes fehérvérsejt szaporító, a pszichológus ajánlotta.

A táplálkozással kapcsolatban még el akarok olvasni 2-3 könyvet (folyamatban), illetve a dietetikussal is egyeztetek még. Alapvetően amúgy leírom, hogy kb. milyen módosításokat próbáltam eddig bevezetni, meg milyen elveket olvastam:

- szénhidrátok: nem eszek fehér kenyeret, rizst, tésztát és cukrot. Helyette most van a gluténmentes kenyér/tészta és/vagy teljes kiőrlésű, rizs helyett pl. quinoa, cukor helyett agáveszirup, esetleg méz (de ezt is inkább kerülöm). Szerencsére nem vagyok nagy nasis, az édességet pár kocka 70% feletti kakaótartalmú étcsokival pótolom, és amilyen tömény az, elég is. Ráadásul rákosoknak kifejezetten ajánlják is. A fehér liszt és társai vonalon nagyon látványos volt, hogy kb. két hete nem ettem semmi ilyet, aztán csütörtökön az utazáskor persze nem tartottam a diétát, pizzáztunk, estére meg úgy felpuffadtam, mint egy egyhetes vízihulla, és még meg is hajtott. Mivel most már a kemó kimaradása miatt nem megy a hasam, ez eléggé brutális nagy különbség volt. Egyelőre nem áll össze a fejemben, hogy a gluténmentes vagy a teljes kiőrlésű-e az egészségesebb nekem. Azt olvastam, akinek minimális kis gluténérzékenysége is van (és állítólag amúgy a nyugati társadalmakban az embereknek csak igen kicsiny százalékára igaz ez, még rejtetten is), annak mindenképp érdemes gluténmentesen étkeznie. Ugyanakkor akinek nincs, az feleslegesen és hátrányosan fosztja meg magát a teljes kiőrlésű/magvas termékekben lévő rengeteg rosttól, ásványi anyagtól. A gluténérzékenységet amúgy egy vérvétel ki tudja deríteni (nekem sosem csináltak ilyet.) Ezzel a dilemmával kapcsolatban még tájékozódom.
Szénhidrát vonalon igyekszem kerülni a magas szénhidráttartalmú köreteket/zöldségeket is, pl. a krumplit, fehér rizst. Utóbbinál egyébként helyettesítőnek javallanak másfajta rizseket, pl. a basmatit, a jázmint.

- zöldségek-gyümölcsök: hatalmas téma. Alapvetően kb. mindent szabad, és minél frissebb, nyersebb és természetesebb formájában fogyasztom, annál jobb. Rákosoknak vannak különösen ajánlott zöldségek, pl. a hagymák, főleg a fokhagyma, a keresztesvirágú növények (káposzta - max. párolva, nem főzve, kelkáposzta, brokkoli - ez csak párolva, nem főzve, kelbimbó, karfiol), a hüvelyesek (lencse, borsó, bab). Gyümölcsök közül pedig különösen a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék és a gránátalmalé. Itt nem írom le részletesen, de alapvetően mindegyik növényben van valami olyan összetevő, amely vagy gátolja a daganatos sejtek sejtosztódását, vagy hozzájárul a programozott sejthalálhoz (amiről a rákos sejtek amúgy nem tudnak, vagyis hogy nekik minden más egészséges sejthez hasonlóan meg kéne halniuk). Nagyon fontos, hogy mivel a zöldségekben és gyümölcsökben rengeteg a vegyszer, ezért ha csak lehet, az ember biot vásároljon. Vannak olyan zöldségek-gyümölcsök, amelyekből mindenképp csak a bio ajánlott, mert jobban belemegy a vegyszer, míg másoknál kevésbé kritikus a termesztés módja. Csak kiragadva pár gyakorta fogyasztott zöldséget-gyümölcsöt: ha csak lehet, bio legyen az alma, körte, őszibarack/nektarin, eper, cseresznye, málna, szőlő, paprika, zeller, zöldbab, burgonya, spenót, saláta, uborka, tök. Pl. a citrusféléknél, a fent említett káposztaféléknél, a hagymánál, paradicsomnál, reteknél nem feltétlen fontos, hogy bio legyen, de nyilván ha házi, az a legjobb. Csak side remark, hogy a piac fogalma mint olyan is egy csapda, kivéve ha megtalálja az ember azokat a valóban megbízható kistermelőket, akik tuti nem vegyszereznek. Nekünk van a nagybani piacra termelő ismerősünk, aki szétvegyszerezett zöldséget-gyümölcsöt ad el a piaci kiskereskedőknek. Amire ezen a vonalon én most törekszem, hogy az ajánlott élelmiszerekből minimum hetente, de ha lehet naponta fogyasszak (már ez is jóval több zöldség-gyümölcs, mint amit eddig ettem), és ha lehet, tényleg a biot vegyük.

- állati fehérjék (hús, tojás, tej): bár vega nem szeretnék lenni, ha egy mód van rá, de ezeket igyekszem lecsökkenteni az étrendemben, és minden nap mással helyettesíteni - hallal (sok omega-3 zsírsav), gombával (különösen shiitake, maitake, enoki, portobello, cremini, laskagomba - serkentik az immunsejtek szaporodását és aktivitását), szójával (gátolja a rákos sejtek fejlődését. Ebből mondjuk nehéz jót venni, mert azt mondják, csak az ázsiai, hagyományos módon készített szója a jó, Európában a készítési eljárás során rengeteg vegyszert használnak), algával. Húsból, tojásból azért szabad csak biot venni, mert a tartás módja okán egyrészt rengeteg növekedési hormon és antibiotikum kerül az állatokba, illetve a nem megfelelő étrendjük miatt az omega 3-6 zsírsavak aránya is felborul. Vagyis az étel nem táplál úgy, ahogy neki kéne. De alapvetően mivel a szervezet a húsok bontását nehezen végzi, az én májam meg a zsírokat különösen nehezen, ha tehermentesíteni akar valaki, akkor a húsokat igyekszik egy az egyben elkerülni (ez pl. a paleolit konyhának szöges ellentéte). Nyilván a sovány szárnyasok a jobbak, vörös húsokból csak heti max. 200 gr a javallott. A tojás pedig állítólag a koleszterintartalma miatt közvetlen növekedésre serkenti a daganatos sejteket.

- tejtermékek: ugyanaz az elv igaz rá, hogy csakis a bio. Mivel sok ember eleve nehézséggel küzd, hogy vagy a laktózt, vagy a tejfehérjét megeméssze, eleve tüneteket produkálnak a tejtermékek fogyasztásakor. Ami engem speciel teljesen kiborít, az az az agymosott hülyeség, hogy a gyerekeknek tejre van szükségük a rendes csontfejlődéshez, a kálciumtartalom miatt.  A tejben van a legtöbb laktóz, aminek a bontásához szükséges enzimet az emberi szervezet 1-2 éves kora után már nem termeli, ergo le sem tudja bontani (noha evolúció létezik, és a nyugati ember szervezete részint mégis alkalmazkodott, és nem mindenki produkál egyformán erős tüneteket). Tehát feleslegesen bombázom a szervezetem, pláne esetleg a gyerekemét egy olyan táplálékkal, ami megterheli az emésztését, és gyengíti az immunrendszerét. Sokkal több kálcium van pl. a sajtokban, amelyekben a laktóz is sokkal kevesebb, valamint bizonyos zöldségekben (pl. petrezselyem, szója, spenót), illetve sokkal kevesebb laktóz pl. a joghurtban, kefírben, túróban. Mivel én évek óta nem bírom meginni a tejet, mert hasmenést okoz, erről igazán nem volt nehéz lemondanom. Próbálok sajtokat és joghurtot, kefírt enni, mert a szervezetem irtóra kívánja őket mostanában - konkrétan ha elém raknak egy darab sajtot, akkor együltő helyemben felzabálom az egészet, de bármilyen fajtát a gomolyától a pálpusztaiig, tényleg. amúgy egyébként az ajánlások szerint a tejtermékek fogyasztása sem igazán egészséges, így ha lehet, ezeknek is le kell(ene) csökkenteni az arányát a táplálkozásomban.

- zsírok: margarin, napraforgóolaj (kivéve a hidegen sajtolt) és egyéb rettenet társai helyett rákosoknak az olívaolajat, a lenmagolajat és a repceolajat ajánlják. Sütéskor nem ajánlott a magas hőfokon hirtelen sütés, az égés miatt, és itt nyilván meg kell nézni, hogy melyik olajnak mi a forráspontja, mert ha megég, az is rákkeltő. Itt könnyű dolgunk volt, mert nagy olívaolaj fanok vagyunk, a lenmagolajjal most barátkozom, szerintem elég rettenet a szaga.

- fűszerek, gyógynövények: rákosoknak nagyon ajánlják a kurkumát, mint erős fertőtlenítő, gyulladásgátlót anyagot, amely beindítja a máj tisztulási folyamatait. Legjobb természetes állapotában bevinni, 1/4 ek. kurkuma por, fekete bors, olívaolaj, de én ezt jelenleg tablettában szedem. Emellett nagyon ajánlják a zöld teát, amely a katekin nevű hatóanyaga miatt méregtelenít és elősegíti a sejtek "öngyilkosságát". Ahhoz, hogy ez kiázzon, tíz percig kell áztatni a leveleket. Ezt is iszom lelkesen. A gyömbért is ajánlják a gyulladásgátló hatása miatt, de mivel én erre allergiás vagyok, nem fogyasztom. Ajánlott még a rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, oregánó, menta, petrezselyem, zeller. Gátolják a rákos sejtek terjeszkedését és elősegítik a programozott sejthalált.

A fentieket az eddig olvasottakból gyűjtöttem össze, de létezik egy sokkal radikálisabb, ún. Gerson-terápia, amiről majd később írkálok, amely nagyon nagy eredményeket hoz a rákos betegek gyógyításában, ugyanakkor nagyon komoly életmódváltást és elhivatottságot igényel (zanzásítva: méregtelenítés és a szervezet felturbózása szinte kizárólag gyümölcs- és zöldséglevek, ill. étrendkiegészítők által).

Kérlek, senki ne olvassa a fenti sorokat úgy, hogy én most dietetikusnak akarok előlépni, és étkezési tanácsokat akarok másoknak adni. Azt szerettem volna megosztani, hogy miket olvastam, és ennek nyomán mit igyekeztem változtatni a saját étrendemen. Minden szervezet egyedi, másként reagál az egyes anyagokra, és nagyon vigyázni kell egyes speciálisabb ételek bevezetésével, főleg ha valakinek van valami gondja már. (Pl. leírtam, hogy a kurkumát hogy a legajánlottabb fogyasztani, de én úgy nem tudom megenni, mert meghajt, ezért szedem tablettában, bármennyire is tudom, a táplálékkiegészítőkből sokkal kevesebb szívódik fel, mint a rendes ételekből.)

A könyvek sokat írnak még az ember környezetének vegyszermentesítéséről is, amivel kapcsolatban azért örülök, mert teljesen egybecsengenek azokkal a változtatásokkal, amiket a gyerek születése előtt eszközöltem itthon (pl. hogy saját házi mosószert használunk, erős vegyszerek helyett szódabikarbónát, mosószódát, ecetet) és jól megnézzük azt is, hogy mivel tisztálkodunk, mivel (nem) kenjük magunkat, különösen a gyereket. (Azért arra igenis büszke vagyok, hogy 15 hónap alatt eddig egyszer volt beteg a gyerek!!)

Végezetül, a testmozgás borzasztó fontos, és mindig is sajnáltam, hogy a rendszeres sport soha nem képezte az életem részét. Erre a saját gyerekemet másképpen fogom nevelni. Remélem, példával is. A fizikumom elég gyenge most, de a rákos sejtek oxigéndús környezetben nem tudnak szaporodni, ezért mozogni kulcsfontosságú. Szeretném azt, hogy minden nap, ha csak 5-10 percet, de tekerjek a szobabiciklin, esténként pedig jógázzak egyet.

4 megjegyzés:

  1. Zojci sem volt beteg 3 éves koráig talán csak kétszer, akkor is a gyermekorvosi váróban kapott el kis vírust, mikor a kötelező oltásokra vittük.. olyan büszkék voltunk rá, hogy ilyen erős, biztos az anyatej meg ilyesmiket bemagyaráztunk magunknak. persze mióta elkezdtük az ovit folyamatosan beteg, 3-4 napos szünetekkel, most is :S de úgy hallom ez mindenkinél így van, remélem ő is megerősödik :)

    a táplálkozás biztosan fontos, de a közvetlen hatásokban nem hiszek, biztos sok más tényező is befolyásolja ezt... a lelki része amikről korábban írtál talán a legfontosabb..
    a vegyszerekkel az első terhesség óta vigyázok, nem sminkelek, nem festem a hajam, amiből lehet "sensitive"-t veszek, akkor vettem észre, hogy érzékeny vagyok ezekre, pl szemfestéktől bedagadt a szemhéjam, a fertőtlenítők szagát se bírtam, olyankor érzékenyebb a szervezet, jobban reagál... szóval leszűrtem,h jobb máskor is kerülni

    sajnos rengeteg daganatos beteg ismerősöm, rokonom van, egy másik veled egyidős lány is. :S nem látok sémákat, hogy miért, életmód, lelki rész, mozgás, táplálkozás, de túlságosan is gyakori, ez nem normális :/

    VálaszTörlés
  2. Az, hogy a gyerek három éves koráig alig volt beteg, szerintem igenis nagyon szép teljesítmény, biztos vagyok benne, hogy köszönhető a kiegyensúlyozott családi életnek és a jó táplálásnak (bár tudom, azt írtad a blogodban, hogy annyira nem volt jó evő, de akkor is, csak megnézi az ember, hogy mit ad a gyerekének). Mi az anyatejre sajnos tuti nem foghatjuk a dolgot, mert 6 hetes kora óta nem szoptattam (mikor kórházba kerültem a gerincemmel), de azt hiszem, arra se, hogy tőlem irtó jó géneket örökölt volna... bízom az apja képességeiben. :) Bár, ha belegondolok, hogy valamennyire nekem is szívós lehet a szervezetem, egyszer a belgyógyászom jegyezte meg, hogy így és ilyen sokáig nem sokan bírják a szteroidot, ahogy én tolom cca 11 éve..

    Ami a háztartást meg az egyebeket illeti, szerencsére nekem nem jöttek ki allergiák, sőt, tulképp semmilyen allergiáról nem tudok magamnál, de az ördög nem alszik, ha kicsit is teszek a gyerekért, hogy egészségesebb legyen - tekintve, hogy én meg most mennyire nem vagyok az - azt mondom, bármit megcsinálok, csak neki jó legyen..

    Daganatok és mintázat... hát az bonyolult kérdés. Merthogy rengeteg fajta daganat létezik, és állítólag van olyan, amelyiknek genetikai az eredete, és van olyan is - állítólag a daganatos megbetegedések 1/3-a!!!! - ami életmódból fakad. Szerintem ez utóbbi azért elég megdöbbentő arány. A dohányzást mondják a legfőbb oknak, ez vezet mindenek felett, és ezt követi az étrend és nyilván a káros környezeti hatásoknak való kitettség (kiemelten problémás területeken, pl. iparvidékek.. Fizikus barátnőm amúgy épp a petreceni levegő vizsgálatából írta a disszertációját, amit volt szerencsém olvasni, és nagyjából megmondta, hogy itt jobb, ha levegőt se vesz az ember, mert még ha melletted dohányoznak, azt is egészségesebb beszívnod. No de ez egy másik törpénet.)

    Szóval ami az étkezést illeti.... a hasnyálmirigyrákról konkrétan éppen azt olvastam, hogy az életmód az egyik fő kiváltó oka, tehát leginkább a helytelen táplálkozás. Ehhez nekem nem kellett borzasztó egészségtelenül étkeznem, szerintem elég az, ha nem olyan minőségű ételeket fogyaszt az ember, vagy pl. ez a glutén-téma, amiről nem tudom, hogy vajon nem okozója volt-e a bajnak. Ha már kialakult egy daganat, akkor a probléma már sokkal komplexebb annál, hogy csak úgy táplálkozással meg lehetne oldani, én most elsősorban arra törekszem, hogy a szervezetemet igyekezzek tehermentesíteni, és az immunrendszeremet megerősíteni, hogy sikeresebben vehesse fel a harcot a daganat elleni küzdelemben. Szupertáplálék nincsen, de megerősödött immunrendszer van, és mindenhol azt írják, nem a kemónak kell legyőznie a rákot, hanem a szervezet saját védekezőrendszerének. Próbálok holisztikusan közelíteni, és összerakni a lelki dolgaimat, az étkezést és a mozgást, aztán bízom a legjobbakban. Egyébként is, zuhanó repülőgépen nincsenek ateisták. :D






    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. azt hiszem csak így hatásos ahogy te csinálod, hogy nem csak egy elemre koncentrálsz, különben nincs értelme (mintha bekapnék egy káposztaleves kapszulát - van ilyen :D - és várnám, hogy attól majd jól lefogyok)

      ja amúgy olyan 14 hónapos koráig jó evő volt Zojci és hatalmas baba, tejből meg bébiételből rengeteget evett, aztán kezdődött a nyammogás :) beteg csak azért nem volt, mert nem jártunk gyermek-közösségbe. :)

      konkrét allergiáról én se tudok magamnál, bár a nyárfa virágzásakor kicsit könnyezek-taknyolok de ennyi, W viszont szinte mindenre, még két éves se volt már diagnosztizálták nála... a héten volt a dolgozóban allergia-vizsgálaton, úgy jött haza mint akit valami méhkas összeszurkált, szegénynél van parlagfű, fekete-üröm, korai virágzású fák és késeiek :D, por, macska, tollak, azon kívül még van neki ételallergiája is...
      szóval ezért is figyelek picit, bár nem biózunk, csak nincs sok textiliánk, szőnyegünk, antiallergén a matrac meg az ágynemű ilyesmi, de ezek mind ilyen utólagos dolgok. valóban rettenetes Debrecenben a levegő, időképen mindig egy sötét folt a légszennyezettség térképen, mert egy gödörben vagyunk. W mégis csak itt életképes és konkrétan a belvárosban meg a hegyekben, tengerparton, hideg helyeken, talán ezért bírta Finnországot, szóval ahol kevés a pollen. bocskaikertben volt egy kertjük, ott parlagfűszezonban nem bírt létezni, pár óra alatt kikészült. bocs ez kicsit hosszú lett :)

      Törlés
    2. a másik fiatal beteg lány ismerősömnél a lelki ok lehetett nagyon nyomós szerintem, önértékelési gondok és, hogy nagyon rossz a családdal a kapcsolata.
      amiket a könyvről írtál azokban én is magamra ismertem, a lelki dolgok amiket túl kell lépni. tanultam amúgy pár félév pszichót egyetemen, meg érdekel is a téma, csomó mindent lát magán az ember, tudja hol vannak ezek az elakadásai, min kellene változtatni, érti is a dolgot, a hátterét, mégsem egyszerű folyamat ez, sokat kell dolgozni érte...

      Törlés