2015. november 13., péntek

Péntek 13. hozott is ajándékot meg nem is, például gyönyörű idő volt ma Petrecenben, a Zuram tegnap este főzött nekünk ebédet, így mi a poronttyal a fél délelőttöt a verőfényben töltöttük, aztán említett Úr hazajött ebédre, majd a délutáni altatásból úgy keltem két órával később a gyerekkel együtt, hogy amúgy úgy mentem el, hogy én biza most gyorsan kiéneklem a sajtot a szájából 'szt viszontlátásra, nekem dolgom van. Mióta nem kapok kemót, sokkal-sokkal több energiám van, ez így röpke fél év (ha a műtétet is beleszámítom, 9 hónap) hihetetlenül jó érzés! Másik pici siker, hogy két napja húsmentes vagyok, meg úgy en bloc, a héten alig ettem húst.

A nem hozott ajándékot szekcióban meg az van, hogy a bilirubinom csigalassúsággal mozdul lefelé, még most is 109, 124-ről indult két hete. Közben próbálom vigasztalni magam, hogy még mindig nem ment ki a mustársárga a divatból. A sebész azt mondta ma, hogy így nem tud megműteni, neki az kellene, hogy 50-re lemenjen ez az érték, de hogy ő azon van, hogy meg akar műteni engem - ez a jó hír (ajándék szekció), féltem, hogy azt mondja, nem megy egyáltalán, túl nagyok a gócok, sorry. Azt mondja, kontrolláltassam a vérképem, amíg nem lesz jó, és akkor hívjam fel. Mondom, és ha ez történetesen egy hónap múlva lesz csak? Addig menjek vissza az onkológiára? Azt mondta, szerinte ilyen bilirubin mellett kemót se kaphatok, de hívjam fel az onkológust. Az onkológus azt mondta, neki meg max. 80-as érték kéne, hogy segíteni tudjon, de hívjam fel jövő hét végén, és tartsuk a kapcsolatot, hogy lássa, mi a tendencia. Amúgy itt szerintem azért azt kéne, hogy ne kapjak kemót, mert épp az sárgított be, szóval a műtétnek épp az tesz be... De nyilván látni kell, hogy milyen sebességgel javul ez az eredmény, mert kezeletlenül se szabad hagyni akármeddig. Szóval most várunk, vérvételre járok majd, és azon agyalok, hogy táplálkozással, életmóddal hogyan tudjom meggyorsítani a tisztulási folyamatot.. Ötletek jöhetnek...

7 megjegyzés:

  1. nálunk csak Frédi volt sárga és magas bilirubinos, neki a sok folyadék és a lámpázás használt, de az újszülöttkori talán más :)
    http://antalvali.com/hirek/majbetegseg itt van pár tipp, ilyen gyógyteák, meg növények (azért olvass utána, nehogy többet ártson..)

    VálaszTörlés
  2. Ez egy nagyon jo cikk, meritettem belole otleteket, koszi szepen!

    Meg a kek fenyt ajanlottak, de azt olvastam neten, hogy a gep, ami ala a kisbabakat fektetik nagyon specko es draga, es kiskereskedelni forgalomban nem elerheto hasonlo hatasu eszkoz. Mindenesetre azert bioptron lampaval megprobalkozom, es meg utanakerdezek gyogyaszati segedeszkoz boltban is, hogy nincs-e megis alternativa.

    VálaszTörlés
  3. a cikk után a kommentekben azt írják aki sok egyéb gyógyszert szed annak vigyázni kell az ilyen máriatövis és egyéb cuccokkal, mert a májat tisztítja de ezeket a mérgeket is kioldja, megkavarja... valamelyik dokit kérdezd meg szerintem.

    amivel a babákat lámpázzák itt a kórházban az nagyon sok milliós lámpa... a múltkor néztünk egy amerikai babás realityt, ott az a gyakorlat, hogy a besárgult babát sem tartják bent a kórházban, hanem otthonra adnak nekik olyan kis takarót, amibe ilyen kékfény lámpák vannak beépítve és otthon fényezik őket...
    amúgy én azt hittem csak az uv-s lámpa jó erre a célra, ami nagyon drága, de most úgy látom, hogy kísérleteznek valamilyen led-del is, nem annyira hatásos de kevesebb a mellékhatás.
    a fényterápia használatát én csak csecsemőknél hallottam még, lehet azért, mert csomó mellékhatása van, de babáknál hirtelen ez nagy agykárosodást tud okozni, úgyhogy inkább azt választják... de lehet csak tájékozatlan vagyok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bőrgyógyászoknál és kozmetikusoknál van amúgy mindenféle kékfény, amire befizethetsz párezer ft per óra, de hogy az most ugyanolyan uv-e mint ami a bilirubin csökkentéséhez kell azt nem tudom.. mondjuk a bőrgyógyász orvos, csak képben van, ha felhívsz egy ilyen magándokit biztos felvilágosít (max röhög egy jót milyen tudatlanok vagyunk:))

      Törlés
  4. amúgy a sok milliós klinikai lámpával Frédikét tíz napig, napi 6 órában lámpáztam, mire bármi hatása volt a bilirubin értékeken... az a baj mire hatott volna száradt kifelé a gyerek, elálmosodott, nem ivott eleget, a vére olyan sűrű volt alig tudták levenni, megvizsgálni, javult az érték, hagytunk 1-2 nap szünetet, kontrollvérvétel, kezdhettük újra... közben parázás a szeméért, mert persze folyton letépte a kis masni-szemcsit.
    szóval az sem egy egyszerű történet... és kicsit úgy tűnik a dokik se teljesen értik ennek a mechanizmusát. bocs a sok kommentért :) a lényeg, hogy a táplálkozásban szerintem jó úton haladsz, igyál sok folyadékot (kivéve alkohol:)), a bioptronról írják, hogy használ a májbetegségekre is, de azért ezzel kapcsolatban vannak szkeptikusok

    VálaszTörlés
  5. Röpke egy hete készülök válaszolni.

    A cikkből a homoktövist szedtem elő, az volt is itthon, kipróbált cucc, a máristövismagot kapszulában évekig írta fel az orvos, most éppen nem tudom, hogy miért nem javasolja. Volt egy igen rosszul sikerült kísérletem frissen préselt házi céklalével a hét elején, ami megivás után kb. 5 perccel már jött vissza, és egész estére olyan brutális epegörcsöt okozott, hogy 3 No-Spa kellett, hogy létezni tudjak. Nagyon szar volt. Szerintem ezzel alá is tettem magamnak, a pénteki eredményem még szarabb lett, a doki szerint lehet valami kis epeúti fertőzésem, most antibiotikumot írt fel. Le vagyok kettyenve. :( De majd posztot is írok, csak valahogy pénteken jobban meg a sírás, mint az írás.

    VálaszTörlés
  6. jaj :(

    nekem terhesen volt vashiányom, arra írtak vaskészítményeket, de egyik se vált be, mindtől fájt a gyomrom ésvagy hasmenés, ezért én is gondoltam, hogy próbálkozok a céklalével, W hozott is többféle bio céklalevet, de blöá undorító gáz ihatatlan, én se bírtam (pedig köretnek, levesnek, savanyúságnak, salátában szeretem általában a céklát..), nagyon hányingerem volt tőle. aztán jobban utánaolvastam a céklának, sóskának, májnak, aztán rájöttem, hogy még ha szeretném se tudnék ezekből eleget enni, kilószám kellene minden nap tolni, hogy fedezze a szükségletet...

    VálaszTörlés