2014. november 6., csütörtök

Dévény-féle gyógytornára fogunk járni

Már korábban is olvastam cikket arról, hogy a Dévény-torna mennyire jó hatással van még az egészséges kisbabák mozgásfejlődésére is, aztán egy barátnőm mesélte, hogy hordja is a gyerkőceit, mert az egyiknél ki is mutattak valami kis problémát. Mivel nálunk azt mondták, hogy Botek jobb csípője kicsit fejletlenebb, gondoltuk, mi is elmegyünk egy státuszfelmérésre. Jól is tettük, mert kicsit jobban megvizsgálva látható volt, hogy a gyerek jobb oldali izomzata annyival kötöttebb és feszes, hogy gyakorlatilag a bal lába 1 centivel hosszabb, mint a jobb. Ez azért van, mert magzati korban, mikor már nem volt helye mozogni, kényszertartásba helyezkedett, és ezt születése után is megtartotta. Ezt a gyógytornászok rizikófaktornak tartják a későbbi mozgásfejlődés szempontjából, lehet, hogy később majd pl. oldalra húz, ha kúszik, vagy a járása nem lesz szabályos, mert az izomzata nem fejlődött egyenletesen. Az eltérés szerencsére korrigálható, és mivel ilyenkor még nagyon gyorsan fejlődnek, viszonylag hamar igen látványos javulást lehet elérni velük.
 

2 megjegyzés:

  1. Hugom kisfia is kényszertartásban volt a méhben, mikor megszületett kifli alakban tartotta magát, nagyon durván kitekeredve a nyaka és az egész teste is egy irányba, őszintén szólva eléggé megrémültünk.
    4 hónapos korától hordták a Dévény-tornára és úszásterápiára is, most volt két éves és végre azt mondta az ortopédiás orvos, hogy tökéletesen helyrejött! gyönyörűen jár, szaladgál.
    Nem volt olcsó, a kicsi rengeteget sírt, szenvedett, de megérte, ez a módszer csodákra képes! (csak azokat a családokat sajnálom ahol nem engedhetik ezt meg maguknak, enélkül egy életre beteg, mozgássérült maradt volna...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez most jót tett picit a lelkemnek, mármint a megerősítés... Épp egy órája ment el a gyógytornász, és azóta leszanálva fekszünk a kanapén (a gyerek meg alszik), annyira kimerített, hogy visítva sír a torna közben, és zokogva könyörög a szemével felváltva nekem meg Cs-nek, hogy valamelyikünk segítsen már rajta. Mindamellett látványosan fejlődik, és már majdnem átfordul. :)

      Törlés