2012. augusztus 14., kedd

Miami - első nap

Nos, ha eddig úgy gondoltátok, hogy egy piszok mázlista vagyok, akkor ezt szeretném megerősíteni. Miami eddig szenzációs. Nem csak hogy csodás az idő, nagyon szép helyen vagyunk, az orientációt olyanok szervezték, akik semmiben nem fukarkodtak: a szállásunk a belvárosban, a kikötővel szemben található, etetnek-itatnak rendesen, sőt, napjában többször is elmondják, hogy mennyire okosak és szépek vagyunk. Igazán jó nekem. :)
Fotókat ITT találtok, majd kirakom a FAKKba oldalra.
Az első érdekesség, hogy az ösztöndíjak időtartama markánsan eltér - az enyémtől. Itt ugyanis kb. asszem 56 országból vagyunk 82-en, de egynapos, kb. 25 fős merítésem alapján az emberek zöme minimum 1, de átlagban 2-3 évre jött Fulbrighttal tanulni Amerikába. Az országok programjai ugyanis eltérőek, és van olyan ország, ahol a saját kormány is beszáll a finanszírozásba. Az én esetemben teljesen az amerikai Külügy biztosítja az ösztöndíjat, és Magyarországon diákként minimum 3, max, 12 hónapra lehet pályázni. Illetve, nálunk az a minimum, hogy végzett hallgató légy, míg itt egy rakat ember MSc-t tanulni jött az USÁ-ba Fulbrighttal. Illetve, a komoly szelekciót elnézve alig hiszem, hogy pl. PhD programban való részvétel nélkül bárkinek is lenne esélye labdába rúgni otthon - bár ez csak az én feltételezésem...
Az emberek nagyon szimpik, mindenki nagyon nyitott, érdeklődő, ismerkedünk, beszélgetünk. Igazából ennek az egész orientációnak a kapcsolatépítés a lényege. Eddig cca. 20-25 fővel beszélgettem randomly, és volt észt, litván, szlovák, szlovén, lengyel, francia, brit, új-zélandi, román, bolíviai, chilei, mexikói, kambodzsai, indonéz, német köztük. Érdekes hallgatni, hogy ki hova és mennyi időre jött, és mivel fog foglalkozni. Mesélnek a témájukról meg az országukról, és egy csomó érdekes dolgot lehet hallani tőlük. Pl. hogy milyen Új-Zélandon az időjárás meg a domborzat. Meg hogy milyen Mexikóban a szociológia helyzete. Meg hogy Kambodzsában milyen vallás van, és hogyan állnak az emberek az egyházhoz.
Hogy a fun részére térjek, bár most tényleg igazán élvezem ezt a networkinget, igazi csemegékben lesz részünk a három nap alatt. Ma este elvittek minket a The Knife nevű argentin étterembe, ahol látványgrillben készített ételek közül válogattunk. Holnap este hajókirándulásra megyünk, amely során Miami történetéről mesélnek nekünk, és megcsodálhatjuk a város panorámáját a vízről, a kikötőt és a sztárok villáit. Csütörtökön este pedig elvisznek minket Nikki Beachre, amely az egyik legexkluzívabb és legdrágább tengerparti klub Miami South Beach részén. A tengerparton barbecue sütést szerveztek nekünk.  Not bad. 8)
Pénteken pedig repülök New Brunswickba.
Egyetlen szívfájdalmam, hogy nem kirándulunk el Key Westre, mert ott tuti láttam volna krokodilt meg alligátort. Mellesleg Florida a világ egyetlen helye, ahol krokik ÉS alligátorok is vannak, én pedig még csak az egyiket kóstoltam. :) Cccc, muszáj lesz visszajönnöm.

2 megjegyzés:

  1. Röviden annyit fűznék hozzá, hogy rohadjál meg:]

    VálaszTörlés
  2. Nem halhatok meg, mig nem lattam Puff Daddyt fuksszal a nyakaban motorcsonakozni.

    VálaszTörlés