2012. június 27., szerda

Fejezetvédés

A mai napon sikeresen lezártam PhD-s egyetemi tanulmányaimat a fejezetvédéssel. Csokoládékat és férfitangát az öltözőmbe! 8) A mostani védésnek az volt a lényege, hogy az előző félévben beadott és szintén plénum előtt megvédett dissertation proposalből (magyarul disszertáció hipotézis, de erre túl sokan kérdeztétek, hogy és az mi, nagyon fáj? úgyhogy sztem az angol címe többet mond, disszertáció terv, javaslat) kiválasztasz egy fejezetet vagy fejezetrészt, amit megírsz 15 oldalban. Ezzel nagyjából leméretik, hogy mennyire bírsz értelmesen, a megfelelő akadémiai színvonalon írni, logikusan érvelni, és a forrásokat és az elméleteket használni. Persze nyilván ez nem azt jelenti, hogy ez egy az egyben bele is fog kerülni a disszertációba, sőt, az esetek többségében nem szokott, mert vagy átírják, vagy kidobják, ahogy a szöveg kívánja. Mindenesetre én nem átallok majd kiadni ezt a kis szösszenetet kiegésztve olyan 20-25 oldalra, mert a fokozatszerzés feltétele minimum két, tanulmány hosszúságú (min. 20 oldalas) publikáció megléte. A másik tervezett cikkem meg egy amerikai-magyar dokumentumfilmes tanulmány lesz, magyarul és angolul. A védésen az egyik résztvevő javasolta, hogy ha ez utóbbi elkészül, mindenképp küldjem el neki, mert ő filmes témában nyomul, és esetleg meg tudnánk jelentetni valamilyen külföldi folyóiratban, és egy tervezett filmes blogra is felkerülhetne. Víííí!
Így tehát megvan az abszolutóriumom, amivel sikeresen lezártam a 3 éves PhD képzést.
És nem, nem vagyok doktor. Még. :) A további kutatásról rengeteget tudnék lelkesen mesélni, szinte még a szokásos félénk szűkszavúságomat is képes lennék magam mögött hagyni. (Zotya és Cs, hallottam az ajjjajajjjjt! :P) DE. Ne habozzatok meghívni egy jó korsó Hoegaardenre, ha mégis kíváncsiak vagytok. A tervem nagyjából az, hogy fél évet kutatok Ámerikában, majd munka mellett nagyjából reálisan próbálva tervezni cca. 1,5-2 év alatt írnám meg a disszertációt. Az anyag feldolgozása ugyanis komoly kvantitatív vizsgálatot is kíván, ami a jelenlegi eszközeimmel meglehetősen nádvágó meló. Hátha találok lelkes informatikusokat, akik a big datáimat struktúrálni kívánják (hö, ffigyelj! :D)

2 megjegyzés:

  1. Még 1,5-2 év??? Addig eliszod a kocsidat is....mennél inkább olaszba' táncolni, ahhoz csak a zsebekben kell kutatni....:]

    VálaszTörlés
  2. Draga auto a suzuki, biztos kitart 1,5-2 evig, mig eliszom az arat :D Igyexem majd lassan inni az egesz Ewing csalad egeszsegere.

    VálaszTörlés