2012. november 4., vasárnap

Vissza a kutatáshoz

Törném el az összes népszámlálási biztos kezét, akik felháborítóan pocsékul és kiolvashatatlanul írtak!! Az ilyet miért engedték át első osztályban?? :(

Egyébiránt három hetem van Minnesotáig, és gombolkozom egy olyan agresszív terven, hogy ez idő alatt fel kéne dolgozni az 1940-es népszámlálási kéziratot. Csak ehhez jó lenne valahogyan visszatérni egy olyan emberi napirendre, mikor mondjuk 8-9 körül felkelek, 10-kor legkésőbb már dolgozok, este 8-nál tovább nem tolom az ipart, és 10-kor már lefekszem aludni. Szemben a mostani rendszerrel, mikor éjfél vagy hajnal 1 előtt nem bírok elaludni, 10 előtt nem bírok felkelni, és este 10 előtt nem fejezem be a munkát.
Az adatok egyébként egyre izgalmasabbak, és a riportolás nem is lesz annyira egyszerű és egyértelmű, mint gondoltam. Kezdek színkódokat és extra jelöléseket bevezetni. Ugyanis amíg 1-1 ember adatait vizsgálom, egyszerű, mint a pofon, szűrök, számolok, és kész. Viszont ha családi összefüggéseket, neadjisten ugyanazon utcában vagy negyedben lakók adatait vizsgálom egyszerre, akkor már mindjárt izgalmasabb és manuálisabb a kimutatás. Egyébként érdekes játék, csak kicsit sok időt vesz el. Hetek óta azon gondolkozom, hogy létezik-e olyan modell, amely a nyelvhasználat valószínűségére enged következtetni. Pl. vannak egy gyerek esetében különböző együtthatók: apa-anya Magyarországról jött, ott magyarul beszélt, a családdal együtt él egy nagymama, aki csak magyarul beszél, DE mondjuk a családnak van egy német anyanyelvű bérlője, a család egy írek által sűrűn lakott negyedben lakik, a gyerek pedig amerikai iskolába jár. Szóval van egy csomó hatás. Valahogyan súlyozni kéne őket (pl. a családi hatások erősebbek, mint az, hogy a szomszédban milyen nemzetiségű ember lakik), és ezek összhatásából kimutatni egy valószínűsített nyelvhasználatot, ha már a népszámlálás a nyelvhasználatra direktben nem kérdez rá. Izgalmasnak hangzana egy teljesen új modell kidolgozása is. A prof szerint még nem létezik ilyen, de azért majd még érdeklődöm erről Minnesotában is. Ne találja fel az ember a spanyol viaszt, ha már létezik... Mindenesetre jól hangzana, ha ki tudnék találni egy olyan működőképes rendszert, amelyet esetleg más nemzetiségi csoportok vizsgálatára is lehetne alkalmazni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése