2012. május 25., péntek

Apartmankeresés

Kb. 3 hónapja keresek apartmant a kint tartózkodásomra, és az erőfeszítések TALÁN most beérnek.
Kezdjük ott, hogy New Brunswick (New Jersey) egyetemváros, itt található a Rutgers University  (Szemerédi Endre kapcsán olvashattátok nemrég a nevét), és suli időszakban több ezer egyetemista költözik ide. Tavaly viszont június elején voltam itt egy pár napra, és megdöbbentem, mert a suliév végeztével totál üres volt minden. Kicsit rá is paráztam, hogy hát ez a város tényleg ennyire halott, én meg ide akarok jönni? Na, most majd meglátjuk, milyen lesz. Egyébként kisvárosról van szó, Wiki szerint cca. 55000-en lakják + az egyetemisták, tehát Debrecennél kisebb. Ezt kompenzálandó, az Alma 50 percre van a NJ Transit vonattal, ami egyenesen Manhattan közepébe, a Madison Square Garden mellé repít. Brunswick a Raritan folyó partján fekszik, több kisvárossal egybeépítve. A szálláskeresés kapcsán javasolták nekem Highland Parkot is (másik település a folyó túlpartján), amely gyalogtávban van, de mégis olcsóbb, kertvárosiasabb, több bolt közelségében. Aztán kezdődhetett a keresési tortúra.
Először megkerestem a régi Fulbrightosokat, akik közül kb. 6-ból 5 azt mondta, jaj, csak arra a szar helyre ne menj, ahol én voltam, és hogy sok szerencsét, piszok nehéz jó helyet találni New Brunswickban. Eljutottam az amerikai magyar katolikus egyházhoz is, akik segítettek volna, de decemberig lakják az apartmanjukat. Illetve megpróbáltam megkeresni amerikai magyar közösségi szervezőket is, de sajnos ők sem tudtak segíteni, mert ott is foglaltak voltak a szállások.
Írtam és telefonáltam konkrétan 28 db apartmanháznak, és hónapokig csak azt kaptam vissza, hogy bocsi, de minimum 12 hónapra adjuk ki az apartmanjainkat. Két hónap után eljutottam oda, hogy találtam 3 db apartmanházat, ahova 6 hónapra is fogadnának, short term lease felárral, bútorozatlan apartmannal + rezsiköltség. Ezek közül jelen pillanatban egynek van szabad egyágyas apartmanja (stúdiókat és egyágyasakat néztem), havi 1600 dollárért. Nem tudom, mennyire szabad kiadni azt az adatot, h mennyit kapok majd havonta, de ez az összeg kb. ott van, és akkor még nem ettem. Telefonáljak vissza június közepén, addigra hátha felszabadul valami.
Van egy másik lehetőség: a Craiglist. Ez egy nagyon hasznos kis honlap, ahol az emberek ház-lakás bérletet, eladásra szánt tárgyakat (pl.bútort, kocsit), szolgáltatásokat, állásokat, etc. kínálnak (még nő nőt keres meg szekció is van :)). Itt találtam pár szállást, de ugyebár látatlanban honnan tudod, hogy ha egy családi ház első emeletét kibérled, vagy ott osztozol valakivel, hogy az jó fej lesz-e, nem lesznek-e irtó rendetlenek és akkora partyarcok, hogy minden nap leszakad a plafon (tudom, szar nyugdíjas vagyok). Utolsó lehetőségként ez ott volt, de azért látatlanban jobban adtam a sok review-s apartmanházakra. (Némelyik amúgy kiválóan felszerelt, még fitness terme is van, ami nem ártana meg puhány testemnek.) 
Noh, a végén írtam a Rutgers Magyar Tanszéke vezetőjének, hogy segítsen már, baj van. Nem tud-e valakit, aki lakótársat keres. És ajánlotta Allisont, aki végzős töris PhD hallgató, és az elmondások szerint egy nagyon rendes csaj. Azóta skype-oltunk, és végigmutatta a lakást, ami totál be van bútorozva, még az én kisszobámban is lenne egy kihúzható kanapé, ami ha kényelmetlen is, az első napokban használható. Használhatnám a totál felszerelt konyhát, és az étkezőben még a festőcuccaimat is berakhatnám. Mindezt rezsivel együtt kb. 900 dollár/hóért. Szóval nagyon zsír lenne. Hol a kérdőjel? Hát ott, hogy Allison most végez,  és ha nem kapja meg az állást, amire az egyetemen pályázott (azt írta tegnapelőtt, hogy szerinte 90%, hogy megkapja), akkor elhúz a városból. 
Szóval szurkoljunk együtt Allisonnak, hogy megkapja az állást New Brunswickban! :D

3 megjegyzés:

  1. Allison a Melrose-ra megy és Billy-vel bérel lakást! (Amúgy nem yo fej, mert mindig nyávog, elkésik a melóból és még ő van felháborodva és méág iszik is!)

    VálaszTörlés
  2. Nos nem Pamélám, ez az Allison ugyanos a lányokat szereti.

    VálaszTörlés
  3. Mindettől függetlenül szurkolok, hogy megkapja az állást! (vagy ha meg nem, akkor béresz te lakást Billy-vel)

    VálaszTörlés